Bilde viser smilende Elisabet med lyst hår som jobber som hud og fotpleierhos Ahead Frisør og Velvære

Nysgjerrighet og kunnskap i skjønn balanse

Elisabeth Randen er autorisert fotterapeut og hudpleier. Hun og Gry har lang fartstid sammen som kollegaer:

– Før Ahead ble til drev Gry frisørsalong og var på utkikk etter en hudpleier. Dette var egentlig starten på det som senere skulle bli til et helhetlig tilbud med velvære og egenpleie fra topp til tå. Nå har vi jobbet sammen i 21 år, forteller Elisabeth. – Den gangen helt i startfasen var det kun frisører og meg som hudpleier.

Etter hvert vokste det fram forskjellige tilbud.

– Underveis kom det flere andre til, og vi har blitt en veldig fin og solid gjeng. Vi er en stabil stab med lite utbyttinger. Det er godt arbeidsmiljø på tross av mange jenter, ler hun – så det er ganske utrolig!

 

JOBB, BARN OG VIDEREUTDANNING

For å kunne møte flere behov tok Elisabeth videreutdanning i fotterapi.

– Det er mange folk med vonde ben og ulike utfordringer, og det var ikke så mange fotterapeuter i Asker på den tiden.

Videreutdanningen tok Elisabeth ved siden av full jobb, og fortsatte å jobbe hele tiden mens hun studerte.

– Midt mellom videreutdanning og jobb kom min førstefødte datter. Så, for syv år siden, fikk jeg tvillinger. Kombinasjonen jobb og barn går fint. Det skal gå i Grys favør, og skyldes mye hennes raushet. Hun gir deg en følelse av at alt ordner seg uansett. Det er jo en del utfordringer vi støter på, det er oppgangstider og nedgangstider, men det løser seg alltid. Det har både med gjensidighet og tillit å gjøre.

Elisabeth har alltid kost seg med sminke og hår:

– Leppestiften til mamma fikk prøvd seg ganske tidlig for å si det sånn. Det er morsomt å tenke tilbake på da jeg var med min mor i butikken da jeg var liten. Hun fikk handlet i fred mens jeg sto med nesa nedi i krem- og shampohyllene og luktet meg frem. Tanter og kusiner fikk gjennomgå både sminke- og hårbehandling. Sammen med venninner drev jeg «Smink & Sveis» i gata der vi bodde. Til og med hunden min fikk neglelakk på potene!

 

DET HELHETLIGE ASPEKTET

– Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg synes det er veldig spennende med forskjellige typer mennesker, og elsker å høre på alt eldre mennesker med livserfaring har å fortelle. Det er fasinerende å lytte til folks livshistorier, det blir jeg aldri lei av! Etter hvert blir man kjent med kundene, enkelte har mye på hjertet, andre litt mindre, men arbeidsdagen er uansett veldig variert.

Elisabeth er opptatt av en helhetlig livsstil, og det handler mye om ulik tilnærming til forskjellige ting.

 

LEVER FORLENGS OG SER SEG BAKOVER

– Ikke alt passer til alle. Dette gjelder også produkter vi bruker på jobb. Jeg har for eksempel slitt med huden min og hatt mye acneproblematikk  i 20 år. Det har gått opp og ned i faser. Jeg har undret meg over hva dette bunner i, og ikke nødvendigvis ønsket å ta medisiner, som mange gjør. Jeg lever forlengs og ser meg bakover. Mine triggere er for eksempel stress. Hvis jeg ikke har det bra på innsiden så synes det på utsiden.

– Erkjennelsen er at det finnes ingen kvikkfiks. Hverken på det ene eller det andre. Jeg vet hva det er å kjenne på psyken og hva det gjør med en. Jeg kan virkelig forstå det og sette meg inn i en annen persons problematikk rundt dette, samtidig som jeg har respekt for andres valg. Det gjelder å finne ut hva som er riktig for en selv. Man må være en detektiv i eget liv. Det går an å finne andre løsninger enn medisinering, men det er krevende. Og det er et økonomisk aspekt her også. Selv har jeg fått mer ro rundt ting. Spebarnsfasen til barna mine er over, og huden min er bedre enn før, for jeg har det bedre. Men jeg synes fremdeles ikke at det er problemfritt. Likevel er det stor forskjell på å være 41 og 30 og 14 og ha kviser, det er grader av alt.

 

EN LOMME AV TILLIT

– Jeg prøver å balansere med en ro rundt hva jeg har erfart. Det psykologiske aspektet ved «nå skal jeg hjelpe deg å finne litt ut av dette» er ofte verdifullt i seg selv. Jeg må finne ut av hva folk vil og ønsker. Hva passer akkurat dette mennesket? Jeg har en veldig individuell tilnærming. At jeg selv har slitt med acne kan jeg bruke som en styrke i arbeidet mitt. Man må tørre å dele, for å skape en lomme av tillit til klienten. Det er annerledes enn å dele ting på sosiale medier, der det ofte handler om tilbakemeldinger eller ønske om likes. Det er et jag!

– Og når du ikke hjelper andre og får huden deres til å gløde, hva sysler du med da?

– Å, jeg liker så mye! Jeg er veldig glad i natur, det å være ute. Jeg liker å lage mat, og synes det er spennende å eksperimentere på kjøkkenet. Det bunner nok i ønsket om å finne ut av ting. Jeg er jo så nysgjerrig av meg, og vil gjerne få med meg det nyeste innen det meste, gjerne helserelaterte saker, både fysisk og psykisk. Jeg har fått dilla på podcast, og bruker enhver liten mulighet til å fylle på med kunnskap. Jeg er nok en type som heller bør øve meg på å ikke gjøre noenting… Å finne balansen i alt…

 

IKKE BARE ÉN FASIT

– Så liker jeg å trene. Og jeg har også fått meg en liten hage der jeg pusler med planter og små prosjekter. Kunder kommer med avleggere, og jeg synes det er flott å følge prosessen, å se noe vokse opp. Jeg liker en god blanding av alt, og har ikke én dyp interesse. Jeg tenker alltid: Hva er dette? Det må jeg finne ut av! Jeg elsker nye ting som dukker opp. Jeg har alltid vært en sånn som kikker bak hver stein, og kan være en litt plagsom kursdeltaker, for jeg vil jo vite alt mulig. Jo mer man dypdykker og undrer seg, jo mer man forstår og lærer seg og finner ut av, desto mer skjønner man hvor lite man forstår. Det oppstår en ydmykhet da, og man blir mindre bastant. Det finnes ikke én fasit!

 

DRØMMEN OM NUET

– Hva drømmer du om?

– Akkurat nå er jeg bare fornøyd. Det finnes alltid noe mer å utdype, men jeg er veldig glad for at jeg er elsker jobben min, og gleder meg til hver dag. Småbarnslivet er litt over, men det roer seg vel ikke helt, for det er mye hele tiden. Men jeg er i en god flyt akkurat nå. Det handler om de små tingene i livet. Det drømmer jeg om! Å være i disse hverdagsgledene som er så fine rett og slett. Å være til stede.