to lærlinger - Isabela og Sunniva

LÆRLINGENE DEL: 1

Isabela og Sunniva er begge frisørlærlinger hos Ahead Frisør og Velvære. De ble godt kjent med hverandre fra tiden der de studerte sammen på Norsk Frisørskole i Nydalen.
Isabela har nærmest vokst opp i salongen som hennes mor Gry eier og driver.

– Jeg visste ikke helt hva jeg ville da jeg begynte på videregående. Så jeg tok første året med helse- og oppvekst, og andre året barn- og ungdom, forteller Isabela. 

– Jeg gikk på frisørlinja på Rud i ett år, legger Sunniva til.

– Men jeg byttet over til den private frisørskolen fordi jeg syntes det gikk litt for sakte på Rud. Jeg er en utålmodig person, og jeg opplevde at jeg ikke lærte nok. Da syntes jeg privatskole hørtes ut som et lurt alternativ.

LIV SOM FRISØR FRA TIDLIG ALDER

Sunnivas mor jobber også som frisør hos Ahead, så å bli lærlinger i salongen var et naturlig valg for både Sunniva og Isabela. De jobbet i salongen på lørdager og i sommerferiene lenge før de begynte i læra. Nå har Isabela tre år foran seg som lærling, og Sunniva to og et halvt.

– Vi begynte læretiden her i januar. Hittil har vi jobbet med litt forskjellig grunnleggende teknikker: Klipp, farging, å stripe hår, samt styling.

– I starten ønsket vi å bli kjent med både salongen og kunder, for å komme i gang og bli trygge. På skolen hadde vi jobbet med dukker, men også noe med modeller, så vi var jo litt inne i d

et fra før.

Begge to beskriver overgangen til lærlinger i Ahead som ikke altfor annerledes fra skoletiden, der de flere ganger var utplassert i salonger.

ET HJUL AV ARBEIDSOPPGAVER

Isabela

Arbeidstidene hos Ahead er godt planlagt, uten overraskelser, men likevel med varierte oppgaver. Onsdager er modelldagen.

Isabela forteller at de har fått gjøre mye av det vi selv har lyst til. Selv liker hun veldig godt å drive med langt hår og styling.

I dag skal jeg for eksempel fikse en jente som skal på skoleball, det er gøy! Jeg gjør også brynstyling- og vippefarge, og har fått såpass god trening i det nå

 at jeg tar full pris for det.

MODELLER FRA VENNEGJENGEN

Som oftest finner lærlingene modeller selv, og de kommer gjerne fra vennekretsen.

– Vi pleier å få gjøre det vi synes er gøy, og det er fint og betryggende å finne modeller selv, som ofte er venner og personer på vår egen alder, sier Sunniva.

– Hva er da den største utfordringen din?

Jeg synes herreklipp er vanskelig. Litt fordi jeg ikke har gjort så mye av det ennå. Og det er lettere å se «feil» på en herreklipp. Detaljene vises tydeligere på kortere hår. En annen ting som er utfordrende er å dekke grått hår.

MOTSETNINGER SOM UTFYLLER HVERANDRE

– Jeg synes nettopp herreklipp er veldig gøy, ler Sunniva.


– Vi er nok litt motsatte der. Isabela foretrekker langt hår, striper og styling, mens jeg er mer «korthårstypen». Jeg liker godt å klippe korte sveiser, både på herre og dame egentlig. Så hvis vi skal ha en utfordring må vi gjøre motsatt av det vi er komfortable med. Men vi får veldig god veiledning og blir aldri overlatt til oss selv.

Og det er en støtte i å like motsatte ting også, mener hun.

Sunniva

 

– Læretiden har vært veldig fin så langt. Det tar tid å lære seg alt, men det er morsomt.

GOD VEILEDNING

Isabela forteller om viktigheten av å føle seg trygg i rollen som lærling.

–  Jeg føler meg komfortabel til en viss grad. Vi får mye hjelp underveis, og dermed får vi ikke gjort så mange «feil». Det føles betryggende. Vi har alltid en frisør som står og følger med på hva vi gjør. Kunden eller modellen kommer med ønsker, og så jobber jeg ut ifra det. Alt går jo bra, men det er likevel en del som er vanskelig fordi det er nytt. Men den gode oppfølgingen vi får synes jeg er bra. Det er vesentlig å føle seg trygg, det har vært veldig viktig for meg.

TÅLMODIGHETENS KUNST

– Jeg synes egentlig jeg bør øve på alt. Noen prosesser tar så lang tid. Her en dag hadde jeg en modell som skulle ha striper i hele håret. Mange striper. Jeg brukte seks timer på den jobben, fra klokka ni til tre. Man må hekle ut alle stripene, og det blir litt ekstra utfordrende hvis modellen er opptatt av de små detaljene, som var tilfellet der.

Lærlingene har full arbeidsuke, og jobber annenhver lørdag med fri annenhver mandag.

– Hvilke egenskaper kjennetegner en god frisør?

– Du bør være tålmodig og grei med kundene, så jeg prøver å være så snill og hyggelig som mulig, smiler Sunniva. 

– Det viktigste i starten er å ha modeller, og kunne finne ut av hva som fungerer. Man blir tryggere og våger litt mer når vi har modeller som vi kjenner og er fortrolige med. Det å få med seg alt kan være utfordrende, det er jo både teori og praksis samtidig. Og veiledningen er alltid litt forskjellig fordi alle har sin egen måte å gjøre ting på, sine individuelle metoder.

– Og hva ønsker du å bli flinkere til?

– Å klippe dameklipp er vanskelig. Å få det jevnt hele veien rundt og likt på begge sider.
Bob (hårstil) kan være komplisert, men også klipp av langt hår rundt skuldrene, det å få det helt nøyaktig. Jeg bør nok fokusere mest på klippe-kunder. Klipp er det som er vanskeligst for oss begge tror jeg, for vi har egentlig fått litt teken på det med farging nå.

STORTRIVES

Begge lærlingene forteller at de trives godt, og gleder seg til å lære mer. Sunniva tenker ikke så mye på fremtiden, men mest på her og nå:

– Jeg trives veldig godt, det har gått fint så langt. Jeg gleder meg til å lære mer, og kanskje jobbe i en salong, men ikke nødvendigvis eie den.

Både Isabela og Sunniva ser fram til de blir ferdig utdannet:

– Jeg gleder meg til den dagen jeg kan kalle meg frisør «på ordentlig», avslutter Isabela.