Bilde viser Cecilie som er massør hos Ahead Frisør og velvære

Yrket som ble født i en stall

Cecilie Reese er en erfaren massør med lang fartstid i bransjen. Hun har jobbet flere steder, blant annet på Beitostølen hotells spa-avdeling, og hos Askerterapeutene. På Ahead begynte hun i 2021. Men lysten til å begynne på denne karrieren startet i stallen, av alle steder.

– Jeg begynte egentlig med å massere hester. Men så er jeg ganske liten av vekst, og jeg måtte klatre opp og stå på en krakk for å rekke opp og ha mulighet til å massere hele hesten. Det ble ganske tungt i lengden. Jeg kunne kanskje ha gjort det en stund, men det hadde aldri blitt bra nok.

 

KONKURRANSERYTTER MED HESTEALLERGI

Cecilie kommer fra en hesteinteressert familie, og har vært hestejente hele livet. Hun begynte tidlig å ri selv. Det var bare en hake ved det hele: Hun var allergisk mot hest. Allikevel klarte hun ikke å holde seg unna stallen, og fant etter hvert ut at en daglig dose med hest var det som fungerte.

Cecilie rir hver dag, og har jobbet med hest i England, Tyskland og Nederland før hun begynte på massørutdanningen. I tillegg har hun i alle år drevet aktivt med konkurranseridning og deltatt på stevner og konkurrert i både inn- og utland.

– Den store interessen for hest i min familie har ført til at jeg har vært innom de fleste grener, både sprangridning, dressur og feltritt. Men jeg har drevet mest med feltritt, selv om jeg har gjort alt. Det har vært kvaliteten på hestene som har avgjort valgene.

 

KOMMUNIKASJON OG KJEMI

Hest og massasje har noe til felles: Det handler mye om kommunikasjon. Og kjemi. Og sensitivitet. Cecilie tilbyr det som kalles klassisk massasje, men hun tilpasser individuelt til hver kunde ut fra hvilke behov de måtte ha.

– Du går ikke til et menneske du ikke har god kjemi med. Det gjelder egentlig i livet generelt, og for alle yrkene som er representert på Ahead. Det er såpass personlig, enten du skal til frisør eller hudpleier. Hos meg skal man i tillegg kle av seg og bli berørt. Man merker nesten med en gang om dette vil fungere. Jeg gir den massasjen du vil ha. Man kommer hit og kjøper seg tid for å pleie seg selv. Da kan du velge hva du vil bruke den tiden til. Det er et yrke med mye nyansering. Det er stor forskjell på et eldre menneske med fysiske utfordringer for eksempel, og en ung topptrent idrettsutøver. Jeg tilpasser massasjen til den som ligger der, og har alltid dialog med kunden underveis. Noen ønsker skikkelig heftig massasje, mens andre vi ha det litt mer forsiktig. Jeg bruker massasjekrem istedenfor olje, det er mer vennlig for klærne. Det er hendene som jobber, og jeg kan spørre om det er for mye eller for lite, og justerer deretter. Folk tåler så forskjellig, men de fleste er flinke til å si fra. Og de får beskjed om å puste, for det har jo ingen hensikt å spenne seg.

 

EGEN METODE

Cecilie har sin utdanning fra en spaskole, der hun lærte mye om anatomi og fysiologi. Hun forteller at det var nyttig, men at hun har utviklet sin egen metode, og sine egne grep opp gjennom årene. Man får en verdifull erfaring gjennom å behandle ulike mennesker. Hun møter så ulike problemstillinger som nevropatiføtter, skolioserygger, migrene og alt imellom.

– Det er veldig varierende. Mange kommer med mulskelrelaterte plager. Jeg får også noe akutt innimellom. Mange kunder kommer jevnlig. Jeg har en del eldre kunder. Det er mange eldre mennesker der ute som både er ensomme og som aldri blir tatt på. Det tror jeg ikke mange tenker på. Vi trenger alle å bli berørt.

Massøryrket krever også at man må ta vare på seg selv, skape litt beskyttelse omkring seg, og sørge for påfyll til seg selv.

 

LITEN OG LYTTENDE MEN SLÅENDE STERK

– Jeg jobber meg ikke i hjel, og føler det er viktig å ta vare på kroppen min. Jeg ønsker å holde lengst mulig fordi det er et yrke jeg trives med. Det at jeg hadde jobbet i stall i 20 år før jeg begynte, tror jeg faktisk hadde litt å si. Jeg var sterk i utgangspunktet. Jeg tror det var en helseminister på 70-tallet som uttalte noe med at det å holde på med hest er bra for alt. Du må løfte, strekke og bøye deg. Det er veldig allsidig, og du får brukt hele kroppen.

Så er det den siden som handler om omsorg og kommunikasjonen som oppstår.

– Jeg snakker med masse mennesker. Det oppstår en tillit når folk ligger der og er sårbare, og det blir ofte en veldig god kommunikasjon mellom behandler og kunde. Enkelte gir mye energi, noen mennesker har den egenskapen. Mange er takknemlige for det de får, og fornøyde kunder er belønnende arbeid. Det er så fint å kunne være til hjelp. Noen kommer inn og kan nesten ikke gå, og går smilende ut igjen.

For mange år tilbake hadde jeg en mann som kom til behandling, som hadde ringt på forhånd og spurt om vi hadde en mannlig massør. Da svaret var nei, kom neste spørsmål: Tar hun i? Han var høy og stor og kraftig, og jeg tror han hadde betenkeligheter da han så lille meg. Men han ble nok ganske overrasket over den kraftige massasjen han fikk, for han sa au flere ganger helt til vi kom til avslutningen der jeg alltid stryker klientene med lette bevegelser i pannen. Etter det ble han fast kunde, og kom tilbake gjennom flere år.

Cecilie innrømmer også at hun er glad i å reise, og gjerne seile. Hun var på skoleskipet Christian Radich etter ungdomsskolen, og tok et friår med jordomseiling rett før pandemien brøt løs. Da befant hun seg i Karibien.

– Det blir ikke mye tid til reising med hest på stallen. Jeg kunne godt tenke meg å gå i Alpene. Men helst ikke i kø. Det er naturen som sådan som gjelder for meg. Og kjærlighet. Det er det vi trenger, alle sammen!